Zwanger en zonnen ?
Posted on april 1, 2014 in Geen categorie

Er bestaan veel misverstanden over zonnen tijdens de zwangerschap.
De nodige fabels doen hierover de ronde.  Maar hoe zit het nu echt ?

Waar doe ik nu verstandig aan als ik tijdens de zwangerschap toch wil zonnen ?

Probeer grote doses zonlicht ineens te vermijden. Liever dus niet in de volle zon zitten of liggen. Probeer eerst met kleine doses op de zonnebank of er een zwangerschapsmasker lijkt te gaan ontstaan. Is dit het geval, zorg er dan voor om in de resterende zwangerschapsperiode uw gezicht uit de zon te houden.

Als u toch wilt zonnen, scherm uw gezicht dan af met een handdoek of een sunblock (anti-zonnebrandcreme met een beschermingsfactor van minimaal 25). Zolang u niets onregelmatigs bemerkt, kunt u langzaam de dosis iets opvoeren.

Een meerderheid van de zwangere vrouwen heeft geen last van dit probleem, maar het komt te vaak voor om er geen aandacht aan te besteden. U kunt ook tot die minderheid behoren die er wel last van krijgt. Wees dus voorzichtig.

Is er dan helemaal geen reden om extra voorzichtig te zijn ?

Ja, die is er wel degelijk, maar dan om een heel andere reden. Als vrouwen zwanger zijn dan is de hormoonhuishouding sterk veranderd en dat leid in het algemeen tot versterking van de huidpigmentatie.

Bij sommige vrouwen kunnen zich onregelmatige pigmentvlekken in het gezicht ontwikkelen. Dit noemt men zwangerschapsmasker (in het latijn: melasma). Dit zwangerschapsmasker kan heel ontsierend zijn en het vervelende is, dat die pigmentvlekken bij sommige vrouwen heel lang (zelfs tot enkele jaren na de bevalling) nog aanwezig kunnen zijn. Bij 70% van de vrouwen verdwijnt het zwangerschapsmasker volledig binnen een jaar na de bevalling.

Tips:

* Het is belangrijk dat u zich prettig blijft voelen. Luister naar uw lichaam. Voelt u zich benauwd of ongemakkelijk stop dan het zonnen. Tegen het eind van de zwangerschap kan zelfs het op een zonnebank gaan liggen en weer opstaan bezwaarlijk worden.

* Vanaf de 7e maand kan de  foetus zien. Het is niet bekend hoe de foetus hierop reageert, maar u kan te fel licht op uw buik vermijden door er tijdens het zonnen bijvoorbeeld een handdoek overheen te leggen

Comments are closed.